Monday, July 31, 2017











[KENAPA BERLAKUNYA KES KERACUNAN MAKANAN??? ]

Banyak keracunan makanan yang berlaku adalah disebabkan pengendali makanan tidak faham malah tidak tahu mengendalikan makanan dengan betul terutamanya pengusaha makanan yang menyediakan makanan dalam kuantiti yang banyak seperti pengusaha kanti sekolah, asrama, katering kenduri kahwin dan sebagainya.

Kadang-kadang kita memandang remeh perkara-perkara kecil tetapi perkara tersebutlah yang menjadi punca keracunan makanan yang sebenarnya. Sebagai contoh betapa pentingnya kita awasi suhu penyimpanan sejuk pada 1-4⁰C. Nampak remeh tetapi rata-rata saya lihat suhu penyimpanan sejuk dikedai-kedai runcit mahupun restoran melebihi 5⁰C, malah ada yang sampai 10⁰C.

Cara pengendalian ayam juga kena betul, ayam mentah yang baru dibeli dipasar tak boleh sesekali dibiarkan melebihi 2 jam pada suhu bilik. Kebanyakan kes keracunan makanan yang berlaku adalah disebabkan bakteria yang bernama Salmonella, yang mana bakteria ini adalah disebabkan pengendalian ayam, telur ayam dan mungkin ikan yang tidak betul.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kaedah pengendalian makanan yang betul, saya jemput anda semua yang terlibat dengan pengendalian makanan untuk hadir ke kursus pengendalian makanan yang saya anjurkan dari masa ke semasa.


Ianya dikendalikan oleh Shazazh M&S, salah sebuah SLPM yang diiktiraf oleh KKM. Oleh itu anda tak perlu risau Sijil yang dikeluarkan adalah sah dan diiktiraf oleh KKM.

Saya sendiri juga merupakan tenaga pengajar yang terlatih dan diiktiraf dan mempunyai pengalaman lebih 15 tahun dalam sistem keselamatan makanan dan halal.

Semoga bertemu dengan saya nanti!!!!!

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya sendiri 0192169265 atau staf saya Cik Syamimi 0169671643.

No comments:

Post a Comment